Mijn account

Search
Close this search box.

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol in tal van processen in ons lichaam speelt. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties. Waaronder de productie van energie, de regulatie van spierfunctie en de ondersteuning van een gezond zenuwstelsel. In dit artikel vertel ik wat magnesium precies is, de functies ervan en de klachten die je kunt ervaren bij een tekort.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat van nature in de aarde voorkomt.  Het is ook een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Het speelt een rol bij vele biologische processen, zoals enzymatische reacties, energieproductie en signaaloverdracht.

De funties van

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat magnesium diverse functies in ons lichaam vervult, waaronder:

Energieproductie: Magnesium is betrokken bij de activiteit van enzymen die ATP, de belangrijkste bron van energie in onze cellen, produceren.

Spierfunctie: Het mineraal is essentieel voor de samentrekking en ontspanning van spieren, inclusief het hart.

Zenuwstelsel: Het reguleert reguleert de signaaloverdracht tussen zenuwcellen en speelt een rol bij de ontspanning van het zenuwstelsel.

Botgezondheid: Voldoende magnesiuminname is belangrijk voor de opbouw en het behoud van gezonde botten.

Bloeddrukregulatie: Onderzoeken suggereren dat het mineraal een rol kan spelen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk.

Soorten magnesium

Verschillende vormen van magnesium worden gebruikt als supplementen. Voorbeelden hiervan zijn: citraat en biglycinaat. Onderzoeken hebben aangetoond dat de biologische beschikbaarheid van deze vormen kan variëren.

Wat ervaar je bij een tekort?

Bij een magnesiumtekort kunnen nare klachten ontstaan. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Spierkrampen en spasmen: Door een tekort kun je last krijgen van spierkrampen. Een van de meest voorkomende krampen is een trillende ooglid. 

Slapeloosheid: Het kan de kwaliteit van slaap verbeteren en slapeloosheid verminderen. Als je dus moeite hebt om in slaap te komen, kan het liggen aan magnesiumtekort.

Vermoeidheid: Door een magnesiumtekort kun je vermoeidheid ervaren.

Magnesiumrijke voedingsmiddelen

Het is mogelijk om voldoende via voeding binnen te krijgen. Enkele magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn:

Conclusie

Magnesium is een essentieel mineraal met diverse belangrijke functies in ons lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat voldoende magnesiuminname kan bijdragen aan het voorkomen van verschillende gezondheidsklachten, zoals spierkrampen, migraine, slapeloosheid en hoge bloeddruk.

Bekijk onze coachingsprogramma’s door HIER te klikken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *