Mijn account

Je wilt afvallen. De kilo’s gaan er maar niet van af. Je sport bijna elke dag en je bent goed bezig met je voeding. Maar misschien zijn er dingen die je over het hoofd ziet. Krijg je niet te veel calorieën binnen? Doe je niet te weinig aan krachttraining? Kijk hier eens doorheen en misschien vind je nog iets wat je zou kunnen helpen met het behalen van je doel.

1. Geen goede caloriebalans.

Zoals we hebben besproken in de blog: CICO (energiebalans), is het van groot belang de juiste energiebalans te vinden. Dit heeft te maken met hoeveel calorieën je binnenkrijgt op een dag en hoeveel je er verbrandt. Voor het afvallen wil je een negatieve energiebalans (minder binnenkrijgen dan je nodig hebt). Dus als je wil afvallen en je krijgt 2000Kcal binnen zul je er 2200 moeten verbanden om een negatieve balans te krijgen.

2. Geen krachttraining.

Dit hebben we ook besproken in de blog: Cardio of Krachttraining? Daar is uit gebleken dat je het allebei nodig hebt. Krachttraining doe je om je spiermassa te behouden, cardio doe je om meer calorieën te verbranden en in conditie te blijven. Daarnaast is het goed voor ons hart en vaatstelsel. Dit heb je ook in het dagelijks leven nodig. Met meer spiermassa verbrand je meer in rustmodus dus heb je meer calorieën nodig en mag je meer calorieën eten. Doe je alleen maar cardio (wat je wel 1 keer per week moet doen) zul je veel spiermassa verliezen waardoor je minder energie nodig hebt dus minder calorieën kan eten en je snel teveel binnen gaat krijgen en je op gewicht blijft of zelfs aankomt.

3. Overschatten van het aantal calorieën dat je verbrandt met lichaamsbeweging.

Als je een uur gaat wandelen verbrand je ongeveer 250 calorieën. Een half uur tot een uur joggen of fitnessen kan dit verdubbelen. Om het aantal verbrande calorieën in perspectief te plaatsen: een candy bar en een blikje frisdrank leveren ieder ongeveer 250 calorieën.

Hoe vaak komt het wel niet voor dat iemand, na een potje tennis of hockey eerst “even een energiedrankje” neemt? Die drankjes zitten bomvol calorieën en waarschijnlijk heb je niet eens zoveel calorieën verbrand tijdens het sporten als dat je er met dat drankje weer instopt.

4. Te weinig eiwitten.

Eiwitten vullen, voeden en verzadigen enorm. Ook zijn eiwitten de bouwstenen voor spieren. Als je wilt afvallen doe je er goed aan om iets meer eiwitten te eten. Hiervoor hoef je echt geen mega-carnivoor te worden en alleen maar vlees te eten. Eiwitten vind je namelijk ook in plantaardige voeding zoals paddenstoelen, quinoa, bonen, linzen en peulvruchten.

5. Te weinig vezels.

Vezels zitten onder andere in granen, fruit, groente, peulvruchten, bonen, linzen en sla. Vezels zorgen dat andere voedingsstoffen die je uit andere producten haalt meteen via je darmen je bloedbaan in gaan. Vezels zorgen ook voor een lang verzadigd gevoel en laten je suikerspiegel gelijkmatig stijgen. Bij suiker is dit niet het geval, suiker laat je bloedsuikerspiegel vooral pieken. Door het eten van voldoende vezels kan je dit deels tegengaan.

6. Onrealistische doelen/verwachtingen.

Je kan niet verwachten dat je in je eerste maand 10 kilo afvalt. Ze zeggen dat de max 0.5-1 kilo per week is om ook een jojo effect te verkomen. Het is in het begin ook vooral zoeken naar de juiste energiebalans. Afvallen heeft tijd nodig. Je kan niet verwachten dat je de 10 kilo die je afgelopen jaar bent aangekomen er binnen 10 weken weer afkrijgt. Als je te snel afvalt zul je overigens ook sneller weer aankomen.

7. Niet bijhouden hoeveel je eet en beweegt.

Bijhouden van calorieën en de macro’s (eiwitten, vetten & koolhydraten) is heel belangrijk bij afvallen. Maar ook hoevaak je traint hoe hard je traint en welke training. Zonder deze gegevens zul je ook niks aan kunnen passen in je schema waardoor je beter en sneller naar je doel kunt gaan. Misschien eet je wel teveel calorieën of juist te weinig dit kan zo het geval zijn met sporten. Heb je de juiste balans in krachttraining en cardio?

Wil je hierin persoonlijke begeleiding? Bij Face-Off werken we met een app waarin we alles bijhouden. Zowel training als voeding. Zo kunnen we zien wanneer je te weinig eiwitten binnen krijgt en kunnen we een advies geven voor bijvoorbeeld een eiwit shake als add on op je voedingsschema. Neem contact op voor meer info!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *