Mijn account

Spiermassa opbouwen: is niet makkelijk en je moet er hard voor werken. Maar wanneer je dat doet, loont het ook zeker. Spiermassa is niet alleen maar veel trainen en eten. Rust is ook een belangrijke factor. Kijk hieronder voor de 5 meest voorkomende fouten en wat je kunt doen om deze te voorkomen.

Wat is spiermassa?

Spiermassa is de hoeveelheid spieren die je hebt in je lichaam. Spiermassa wordt vaak gemeten in verhouding tot het vetpercentage. Je spieren veranderen door goed en zwaar genoeg te trainen. De bloedvoorziening wordt beter, de spiervezels veranderen en je spiermassa neemt toe.

Fout 1: Je eet te weinig.

Om spiermassa op te bouwen moet je meer calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt (zie blog CICO). Ook is het belangrijk om eiwitrijke voeding binnen te krijgen. Om een richtlijn aan te geven: per maaltijd zou je 30-40 gram eiwit binnen moeten krijgen. Dit 3 tot 5 keer per dag. Als je het precies af wil stemmen moet je per kilo lichaamsgewicht 1.8-2.0 gram eiwit binnen krijgen. Reken dit uit en verdeel dit over 3 tot 5 maaltijden. Je kunt dit ook aanvullen met supplementen. Zorg er natuurlijk ook voor dat je genoeg koolhydraten en vetten binnenkrijgt. (blog MACRO’s)

Fout 2: Je houdt geen progressie bij.

Je traint en je eet genoeg maar je houdt niet bij hoe je lichaam op deze schema’s reageert. Het is de bedoeling dat je om de 4 á 5 weken een meting doet waar je de progressie kunt zien die je maakt en je voeding of training kunt aanpassen waar nodig. Heb je hier moeite mee? Neem contact op, we helpen je hier graag mee.

Fout 3: Je traint niet zwaar genoeg.

Je moet je lichaam een reden geven om te groeien. Je moet elke training je lichaam opnieuw uitdagen. Dit noemen ze ook wel progressive overlaod. Dit doe je om gewenning te voorkomen. Doe dit ook weer niet te snel. Ga niet van 10 herhalingen in een keer naar 20. Bouw dit rustig op. Voorbeeld: je doet een bench press 4 sets 8 herhalingen met 50 kilo. De training erop doe je dit 4 sets van 9 herhalingen met 50 kilo. Je kan het ook andersom doen en maak stapjes in gewicht. Dus dan krijg je 4 sets van 8 herhalingen 50 kilo. En de training erop doe je die 4 sets van 8 herhalingen met 51 of 52 kilo.

Fout 4: Je leefstijl is niet op orde.

Met alleen heel veel trainen en goed eten kom je er niet. Rust is ook belangrijk. Zorg dat je 7-8 uur slaapt per nacht. Houd dit eens bij voor jezelf. Zorg ook dat je dingen doet waarvan je ontspant. In de sportschool maak je je spieren alleen maar kapot. De opbouw ervan gebeurt in je rust en door goede voeding!

Fout 5: Bezig zijn met randzaken.

In de sportschool moet je trainen. Wil je echt die spiermassa opbouwen? Ga dan niet na elke set door je Instagram tijdlijn heen. Hierdoor wordt je rust tussen de sets te lang en dit gaat je ook niet helpen met het opbouwen van spiermassa. Zet je koptelefoon op of doe je oortjes in. Zet wat muziek op en je telefoon op stil. Ben bezig met je training om het maximale eruit te halen!

Let op deze 5 fouten. Dit ga je merken op de weg naar je doelstelling. Succes!

Als je moeite hebt met het combineren van training, voeding en rust help ik je hier graag bij. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *